Belgien

Vi borde skriva en guidbok som skulle kunna heta: Hur man hinner med Brygge, Gent, Bryssel, Formel 1 och en himla massa öl på en vecka...

Vår resa började lite knackigt med att vi hade glömt vår kamera hos Henkes bror då vi dagen innan var på Olivers dop. Söndagen fick alltså börja med att Henke tog vägen om Norrköping för att plocka upp den. Kom iväg en timme senare än planerat men vägen ner till Helsingborg gick smidigt så vi plockade nog in den missade tiden redan där.
Färjan över till Helsingör, avverkade Danmark i ett nafs för att sedan ta nästa färja över till Puttgarden.
Väl framme i Tyskland så började paniken smyga sig på en aning, vägbyggen överallt... Vågade inte tänka på hur lång tid det skulle ta. Blev mycket besviken på dom tyska motorvägarna, trodde att det skulle vara smidigt att köra där men ikke... Fortsatte att köra hela dagen och tog sedan in på ett hotell i Bremen för att sova några timmar.

Måndag - Tog plats i bilen igen och fortsatte genom Tyskland, lyckades fastna i en bilkö i två timmar, stekande sol och ingen AC, inget jag rekommenderar. Henke börjar få panik men tack och lov så börjar trafiken rulla på igen, visade sig att det var en lastbilsolycka uppe på en bro. Det var den första av flera olyckor vi såg.
Resten av vägen flöt på smidigt så framåt eftermiddagen var vi äntligen framme i Belgiska staden Brygge. Hittade en hygglig camping som fick duga.
En jättehärlig stad som jag gärna hade velat se mer av.

Firade att vi äntligen var framme med en femrätters meny på en Kinarestaurang.
Tisdag - Packade ihop vårt tält och gav oss iväg för att försöka hitta ett trappistkloster som vi var intresserade av. Det var inte så lätt som man kan tro. Trots att hela bilen var full av kartor så blev det problem då Belgien har två språk. Kunde alltså stå ett namn på kartan och ett helt annat på skyltarna, fick gissa oss fram ibland men efter lite snurrande bland småvägarna så var vi plötsligt framme.
Ölnördar som vi är så var vi fånigt glada över ölen vi köpte där, den är fruktansvärt svår att få tag på annars.
Fortsatte sedan vidare till ett par andra bryggerier för att sedan åka till staden Gent.
Hittade ett underbart bed & breakfast ca 5 minters gångavstånd från själva stadskärnan i Gent. Förälskade mig i denna underbart vackra medeltida stad. Kände direkt att jag skulle trivas. Boendet visade sig bli det lyxigaste på hela resan. Huset måste ha varit från sekelskiftet, säkert 5 meter i takhöjd, rummen var inredda efter världsdelarna, vi hamnade i amerikarummet. Somnade riktigt gott efter en god öl.


Inte alla som har så snygga garage till sina bilar...

Onsdag - Denna dag sprudlade av kultur, det blev flera besök i kyrkor, katedraler, klocktorn, guidad båttur på kanalen genom staden och en och annan öl.
Lyckades pricka in en gratis guidning i klocktornet, gruppen bestod av mig, Henke och en tjej till, mycket prisvärt... Det slutade med att vi satt inne i tornet och kollade på en flamländsk dokumäntär om hur tillverkningen av kyrkklockor går till... Det hamnar nog på listan över saker man aldrig trodde att man skulle göra.
Jag gick bara och njöt hela dagen, det går inte att beskriva vilka fantastika byggnader det fanns, skulle kunna visa massor av bilder men jag tror att man måste uppleva det själv.
Efter en sista öl så var det dags att ladda batterierna för morgondagens resa till Bryssel.
Torsdag - Intog vår frukost i den lyxiga matsalen med klassisk musik i bakgrunden. Betalade och tackade den härliga man som hyrde ut rummet åt oss och påbörjade vår resa mot Bryssel.
Gick bra tills vi började närma oss och råkade ta fel avfart från motorvägen, körde in i ett litet bostadsområde för att försöka lokalisera oss på kartan och ser att ett äldre par närmar sig vår bil, började undra om dom var irriterade över att vi blockerade deras hus men det visade sig att dom bara ville hjälpa oss. Det slutade med att mannen tar sin bil och visar oss vägen... vilken hjälpsamhet.
Efter mycket svordomar över alla dessa enkelriktade vägar så hittade vi vår camping. Det visade sig att vi skulle bo ett kvarter från europaparlamentet.
Slängde upp vårt tält och tog tunnelbanan för att leta upp mitt favoritbryggeri. För ca 50kr fick vi varsit häfte om bryggeriet och fick gå helt fritt, ingick även smakprov på två av deras öl...Köpte på oss lite öl och snygga glas och gav oss iväg för att hinna se Bryssel på en dag.
Det blev en hel del vandring för att hinna se allt vi ville. Lyckades hitta Manneken pis (en liten staty av en kissande pojke) inte alls så imponerande som jag trodde men nu har vi prickat av det i alla fall!
Tog någon paus på ett av alla läckra ölcaféer, spanade in både choklad och ölbutikerna, Henke fick äntligen äta sina musslor, hittade en riktigt annorlunda bar som både Henke och jag fastnade för. Hade en skön dag helt enkelt.

Ännu en stad jag vill tillbaka till...

Fredag -
Efter en rejäl promenad och ännu mer bunkring av öl så lämnade vi Bryssel och begav oss söderut för ännu ett bryggeribesök. Vägarna blev mindre och kurvigare och vi hade nu hamnat i ardennerna. 
Det tog lite längre tid än beräknat ner till bryggeriet så efter besöket körde vi därifrån lite smått stressade för att åka till Spa och leta upp ännu en camping. Det blev den roligaste sträckan att köra på hela resan, serpentinvägar i underbar miljö och i stort sett ensamma på vägarna, då fick vår lilla bil visa vad den gick för!
Hittade campingen utan några större problem, blev lite dyrare än vi hade tänkt men okej, det var ju fräscht och formel 1-helg så det fick duga. 
Man kände av ganska fort att majoriteten på campingen var där av samma anledning som vi, en härlig spänning i luften!
En kall natt...


Lördag - Gav oss iväg tidigt mot Francorchamps (formel 1-banan), låg ca 1 mil från campingen. Hade tur och fick en bra parkering. hade tur igen då vi hamnade i rätt ingång för att hämta ut våra biljetter, kunde blivit långt för oss att gå annars. Med biljetterna i handen så kunde jag äntligen pusta ut... Skulle efter många års längtan få se ett formel 1-lopp.
Lördagen bestod av tidsträning och kvalet. Var inte helt nöjd över reslutatet på kvalet men hade väl inga större förhoppningar efter denna katastrofala säsong.
Hade en lugn och skön eftermiddag vid tältet, ville bara gå och lägga mig så att det kunde bli söndag snart. Kände mig som ett litet barn som längtar efter sin födelsedag.
En ännu kallare natt...Söndag - Vaknade stel och frusen men vad gjorde det när jag äntligen skulle få utlopp för mitt allra största nördiga intresse, Formel 1...
Vi var på plats redan vid åttatiden, tur det för platsen vi hade sett ut oss dagen innan började redan fyllas med folk. Vi hade fastnat för en raksträcka där vi hade en fantastisk utsikt, såg bort mot start och mål och hade en gigantisk storbildsskärm framför oss.
Det blev en hel del väntan men vi hade laddat upp med kaffe, mat soduko, bok och allt möjligt så oss gick det ingen nöd på. Det var fortfarande ganska kallt men lagom när loppet skulle starta tittade solen fram.
Det går inte att beskriva vilken känsla att faktiskt få uppleva det på plats, det är svårt att förstå hur fort det faktiskt går, stämningen, dofterna, alla människor... helt otroligt! Lyckades pricka in rätt lopp... Första segern för Ferrari i år. Jag var så nöjd som man bara kan bli. Henke var fascinerad han också. Har fått ordentligt med mersmak nu.
Direkt efter loppet skyndade vi oss iväg till bilen för att försöka undvika de värsta köerna, det tog sin lilla tid men tillslut var vi uppe på motorvägen och kunde påbörja resan hemåt.
Henke avverkade en imponerande sträcka den kvällen men tillslut fick vi inse att vi behövde sova några timmar, tog in på ett hotell i Hannover.Måndag - Bara att ge sig iväg igen.
Konstaterade att vi valde en bättre väg hem, mycket mindre vägbyggen och vi hade fått in snitsen på att läsa kartan ordentligt, allt gick så smidigt.
Började närma oss Linköping redan vid åtta på kvällen så när vi ändå var igång så kunde vi lika gärna ta trippen ner till Åtvid för att hämta katt hos syster.
Körde förbi pappa en sväng och visade våra kort.
Vi hade ett rasande tempo den veckan så det var först när vi började berätta om resan som jag faktiskt förstod vilken fantastisk vecka vi har haft... Tack älskling!


 


Kommentarer
Postat av: elin

ser ut som ni har jaft det väldigt trevligt och roligt! kram

2009-09-06 @ 12:51:45
URL: http://cooolaelin.blogg.se/
Postat av: carro

Oao! kul att läsa om resan, verkar varit himla intressant!

2009-09-06 @ 14:15:37
URL: http://carolinelindblad.blogspot.com
Postat av: sys

jäkla ferrari.... stackars min lilla pojke =( Fina bilder iallafall... Åk ni igen, vi tar katt =) Kram

2009-09-06 @ 20:26:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0